Triler u finalu hrvatske lige američkog nogometa, vrhunac sjajne sezone

Triler u finalu hrvatske lige američkog nogometa, vrhunac sjajne sezone

U doista sjajnoj utakmici finala, poznatog pod imenom CroBowl, igrači splitskog kluba pobijedili su momčad Zaprešić Saintsa na njihovom terenu.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
2 min
prije 4 t

Foto: Martin Watermelon Horvatić

Prošle subote, 11. studenog 2017., u finalu šestog izdanja Hrvatske Football Lige, Morski vukovi Split uspjeli su obraniti naslov prvaka države u ‘tackle footballu’, kontaktnoj verziji američkog nogometa i time postali prvi hrvatski klub ovog sporta kojem je to uspjelo.

U doista sjajnoj utakmici finala, poznatog pod imenom CroBowl, igrači splitskog kluba pobijedili su momčad Zaprešić Saintsa na njihovom terenu rezultatom 9-7. Odužili su se tako Zaprešićanima koji su ih u regularnom dijelu sezone u Splitu pobijedili 20-18.

Splićani bolje ušli u susret

Gosti iz Splita su bolje ušli u susret. Presječena lopta kod prvog napada Zaprešića osigurala je Morskim vukovima dug posjed koji je rezultirao postignutim golom iz polja i vodstvom od 3:0, koje je još jednim golom iz polja udvostručeno do poluvremena, uz čvrstu obranu.

Napomenimo sada, za one koji ne znaju, kako se osvajaju bodovi u američkom nogometu. Najviše bodova donosi polaganje (touchdown – 6). Zatim gol iz polja (field goal – 3) te konverzija (1 ili 2 poena).

U drugom poluvremenu i jedan i drugi napad posustaju te se do posljednje četvrtine izmjenjuju u posjedu lopte. U posljednjoj dionici Zaprešić dolazi u priliku postići prve poene što im i polazi za rukom. Sa samo sedam minuta do kraja, domaćin dolazi u vodstvo 7:6 zahvaljujući polaganju i konverziji.

Odluka u zadnjoj sekundi

U napetoj završnici Split radi dvije pogreške. S dvije minute do kraja, obrana Morskih vukova zaustavlja tri pokušaja Zaprešića, a onda jedna pogreška domaćina stavlja napad Splita u odličnu poziciju. Gosti koriste par idućih trčanja kako bi se približili end zoni (strani igrališta koju u tim trenucima brani Zaprešić). Samo sekundu prije kraja imaju priliku zabiti za pobjedu. I uspijevaju – treći gol iz polja tog dana donosi im pobjedu 9:7 i eksploziju oduševljenja!

Ovom pobjedom Morski vukovi Split postali su prvi klub s dvije titule prvaka u američkom nogometu i prva momčad koja je obranila naslov. Zaprešićkim ‘svecima’ ostaje utjeha da su ove godine bili prvaci Hrvatske u ‘flagu’, verziji američkog nogometa gdje se igra bez kontakta.

Poziv svim ljubiteljima američkog nogometa

– Ovo je najveći uspjeh u povijesti ovog mladog splitskog kluba kojeg pokreće ogroman entuzijazam članova i ljubav prema timu i sportu – kaže nam Hrvoje Tolić, predsjednik kluba. Tolić je iskoristio ovu priliku kako bi pozvao sve ljubitelje američkog nogometa u Splitu i okolici da se pridruže njegovom klubu na treninzima utorkom i nedjeljom.

I ne samo to – Tolić poziva i sve ljubitelje američkog nogometa u Hrvatskoj da se priključe treninzima svog lokalnog kluba i počnu se baviti ovim sportom. I na kraju, sve hrvatske ekipe koje nastupaju u ‘flag’ verziji američkog nogometa, juniore i laike poziva da 23. prosinca dođu na drugi po redu Božićni turnir koji će se održati u Splitu.

Čitava ova sezona bila je izrazito neizvjesna. Svjedočili smo mnoštvu zanimljivih utakmica i rezultata i jedno je sigurno – američki nogomet u Hrvatskoj napreduje velikim koracima i budi sve veće zanimanje sportske javnosti.