‘U kajaku sam proveo pola života, evo zašto djecu upisati na ovaj sport’

‘U kajaku sam proveo pola života, evo zašto djecu upisati na ovaj sport’

Dijete se razvija psihički i fizički.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 9 m

Filip Kuftinec u kajaku je proveo pola života. Sada 22-godišnjak, ovim se sportom počeo baviti od 11. godine.Filipa, koji je trener škole kajaka u Kajak kanu klubu Zagreb, upitali smo kako odgovara na pitanja roditelja koji ga upitaju zašto bi se njihova djeca bavila ovim sportom. Navodi im, kaže, mnogobrojne koristi ovog sporta.

U zdravom tijelu zdrav duh

– Radimo na tome da se jača cijelo tijelo, a najviše se razvijaju leđa, ramena i ruke. Djeca ne samo da se nakon nekoliko godina razvijaju fizički nego se razvijaju kao sportaši i kao ljudi. Na taj način izbjegava se da dijete krene prema lošim stranama današnjeg društva – navodi naš sugovornik.

Vidjet će puno gradova i zemalja

– Puno se putuje. Ovi klinci koji su sad kod mene godinu dana već su posjetili tri-četiri okolne zemlje. Evo, baš se vraćamo iz Varaždina s natjecanja, a za tri tjedna idemo u BiH. Na ljetovanje idu u Skradin gdje imamo kamp.

Brzo se uči

– Trenutno imamo desetak stalnih polaznika škole, a najmlađi među njima ima osam godina. Drugi najmlađi ima 10 godina, a nakon pola godine treninga već je osvojio srebrnu medalju na natjecanju s kojeg se upravo vraćamo. Kajak se brzo uči i brzo se uhodava.

Odmah se kreće u akciju

– Klinci kad dođu kod mene u školu odmah dobiju sigurnosnu opremu, kajak i veslo od kluba i idemo na Savu ili na Jarun. Ako su mlađi od 10-11 godina idu sa mnom u čamac, a stariji od 11 sami rade prve pokrete u čamcu. Naravno, ako je vani hladno vrijeme, onda su treninzi na bazenu i u dvorani, trčimo po nasipu, radimo vježbe u teretani. Uvijek se trenira, bez obzira na vrijeme – zaključuje Igor.