Upoznajte se s 3 discipline sportskog penjanja

Upoznajte se s 3 discipline sportskog penjanja

Andrea Šalinović
Andrea Šalinović
1 min
prije 2 god

Sportsko penjanje nije novi sport kod nas, ali je tek u zadnjih desetak godina počeo dobivati na važnosti stoga je sve manje onih koji nikad nisu čuli za takvu vrstu rekreacije. Kako bismo vas bolje upoznali s penjačkim sportom pitali smo Zorana Bartolića iz penjačke dvorane Fothia da nam predstavi njegove discipline.

Sportsko penjenje sastoji se od triju disciplina: lead, boulder i speed.

1. Lead penjanje

Lead penjanje je penjanje uz pomoć opreme (užeta) i naravno uz još mnogo druge opreme koja je bitna za siguran uspon na visoke stijene (prirodne i umjetne). Minimalna visina za natjecanjaje 15 metara u dvorani. Na tečajevima se uči koristiti oprema na način da se smanji mogući broj ljudskih pogrešaka. Izuzetno je bitno dobro naučiti koristiti uže i vezivanje čvorova te isto tako ostalu opremu kako bi uspon uz pouzdanog partnera bio što sigurniji. Oprema treba biti stalno na provjeri i ispravna, a sami penjači moraju znati osiguravati sebe i druge kako bi uopće mogli penjati u dvorani, a kasnije i u prirodi.

2. Boulder penjanje

Boulder penjanje se odvija na nižim stijenama do 4,5 metra visine s vlastitim tijelom, a strunjače su ispod stijene kao faktor osiguranja. Bitno je napomenuti da učenje tehnike kretanja po stijeni itekako doprinosi sigurnijem načinu penjanja s manje ozljeda i napredak je onda brži. Zato na tečaju bouldera polaznici uče tehnike kretanja po stijeni kako bi danas – sutra mogli sami primijenjivati naučeno i napredovati. Tehnika je ključ svega, a nadogradnja na to je lead penjanje s opremom. Sve ostalo dolazi s vremenom,pa je za napredak potrebno strpljenje.

 3. Speed penjanje

Speed penjanje je nastalo kombinacijom leada i bouldera na način da se postave staze na koje se treba uspeti u što kraćem vremenu uz osiguranje. Pobjednik je onaj koji brže dođe do vrha uz poštivanje pravila natjecanja. To je dosta atraktivno za gledatelje, ali lead i boulder su ipak osnove svega jer iziskuju tehničku potkovanost dok je speed drugačiji koncept kod kojeg je naglasak na eksplozivnosti.

Bartolić napominje kako je rijetko tko dobar u sve tri discipline jer se dosta razlikuju kao i sam način pripreme za iste. “Htio bih istaknuti kako penjanje spada u ekstremne sportove, ali uz dobru i pažljivu pripremu ne mora biti teško. Pošto smo svi u nekom disbalansu tijela, dobro je raditi i posebne vježbe za čitavo tijelo kako bi ojačalo ili ispraviti neke nepravilnosti, poraditi na fleksibilnosti. Neki čak prakticiraju jogu, meditaciju… Uglavnom, penjanje je nekako zaokružilo mnogo disciplina u jednu jer se dobro nadovezuju.”, kazao je.