Uvijek ste se pitali koja je razlika između kajaka i kanua, ali nikada niste istražili?

Uvijek ste se pitali koja je razlika između kajaka i kanua, ali nikada niste istražili?

Danas se kajakaši i kanuisti natječu se u istim disciplinama, a rekreativci se ne zamaraju tehnikalijama.
Vinko Tomić
Vinko Tomić
2 min
prije 3 god

Ako ćemo biti iskreni, većina ljudi koji nikad nisu pratili ovaj sport ili se okušali u njemu ne zna razliku između kajaka i kanua. Možda neki koji su čitali stripove poput Zagora ili Velikog Bleka znaju da su se Indijanci i traperi vozili u kanuima, ali kakvi su to uopće čamci? Kako se njima upravlja? Koje su razlike?

– Najlakše je objasniti to na način da kajak ima dvije ‘lopate’, a kanu jednu. Razlika je i u sjedenju u čamcu, u kajaku se sjedi, dok se u kanuu kleči na jednoj nozi – odgovara nam na ovo pitanje Igor Kuftinec iz Kajak kanu kluba Zagreb.

U prijevodu, i kajakaši i kanuisti imaju jedno veslo, no ona su različita – kajakaši imaju veslo koje ima ‘lopatu’ na oba kraja, dok kanuisti imaju ‘lopatu’ samo na jednom kraju vesla. To, naravno, zahtijeva drugačiju tehniku veslanja. Dok kanuisti svojim veslom mijenjaju strane na kojoj veslaju, kajakaši primaju veslo na sredini i naizmjenično spuštaju lijevu i desnu stranu vesla.

Kajakaš

Različiti korijeni

Iako su se dva sporta danas sljubila jedan s drugim pa su tako gotovo svi hrvatski klubovi i kajak i kanu klubovi, povijest kajaka i kanua je različita.

Kanu, ili barem čamac koji možemo nazvati njegovim predakom, izdubljen u deblu drveta, koristio se tisućama godina prije Krista i to u mnogim dijelovima svijeta, od Amazone, preko Nizozemske, do Australije. Vjerojatno najpoznatiji oblik razvio se u Sjevernoj Americi kad su Indijanci na drveni okvir razapeli životinjsku kožu. Ovaj čamac imao je otvoren gornji dio.

S druge strane, kajak se razvio u zajednici plemena na dalekom sjeveru. Izrađivali su se, kao i kanui, uglavnom od drvenog okvira presvučenog životinjskom kožom, ali im je namjena bila različita. Plemena Inuita, Aleuta i Yup’ika su ove male, tihe čamce uglavnom koristili za lov, kako bi se prikrali tuljanima., čiju su kožu kasnije i koristili za izgradnju kajaka. Ovi čamci imali su zatvoren gornji dio, s otvorom za veslača.

Inuit u kajaku (foto: Edward S. Curtis / Wikimedia commons)

Utrke na mirnim i divljim vodama

Danas se kajakaši i kanuisti natječu se u istim disciplinama – slalomu i sprintu na mirnim i divljim vodama. Natjecanje na divljim vodama se održava najčešće na brzim rijekama u kojima je tijek vode zamjetan te su prisutni valovi, brzaci, slapovi… Postoje i umjetne staze na kojima se vozi slalom. Broj natjecatelja u jednom čamcu seže od jednog do četiri.

Zanimljivo, hrvatski nacionalni savez u službenom imenu ima ‘kajakaški’, dok svjetska organizacija u imenu ima ‘kanu’. Razlog tome je što se u nekim anglosaksonskim zemljama kajak naziva ‘kanu’, a kanu se zove ‘kanadski kanu’.

Što se rekreativaca tiče, razlika je mala. U komercijalnoj prodaji nalaze se čamci koji su tehnički gledano kanui, a rekreativci u njima sjede i veslaju veslima s dvije ‘lopate’.

Važno da se vesla!