Zabavne činjenice o nogometu koje vjerojatno niste znali

Zabavne činjenice o nogometu koje vjerojatno niste znali

Znate li da su riječ 'soccer' prvi koristili oni koji se na nju najviše ljute?
Zoran Stupar
Zoran Stupar
1 min
prije 5 god

Povijest nogometa je toliko duga i opširna da se kroz nju provlači ogroman broj zabavnih, zanimljivih i neobičnih činjenica. Mi smo odabrali njih 15.

1. Najdulje ime nogometnog kluba na svijetu je Nooit opgeven altijd doorgan, Aangenaam door vermaak en nuttig door ontspanning, Combinatie Breda. Klub igra u nizozemskoj prvoj ligi, a poznatiji je pod imenom NAC Breda.
2. Bivši brazilski reprezentativac Ronaldinho je kao 13-godišnjak zabio 23 gola za omladinsku momčad. Bili su to svi golovi na utakmici, koja je završila 23-0.
3. Riječ ‘soccer’, koju za nogomet koriste Amerikanci, je zapravo izmišljena u Engleskoj u 19. stoljeću.
4. Poznati pisac Arthur Conan Doyle bio je nogometni vratar i igrao za engleski Portsmouth.
5. Najbrži poznati crveni karton dodijeljen je nakon dvije sekunde utakmice nakon što je niželigaški igrač Lee Todd sučev zvižduk komentirao riječima: ‘je*ote, ovo je bilo glasno’.

6. Irski klub Drogheda United ima logotip napravljen u zahvalu Otomanskom carstvu, sa zvijezdom i polumjesecom. Razlog leži u povijesti – Turci su tijekom velike gladi u zemlji tajno unijeli hranu u Droghedu.
7. Na Božić 1914., u jeku Prvog svjetskog rata, njemački i engleski vojnici su sklopili primirje i odigrali nogometnu utakmicu.
8. Jedna momčad na Madagaskaru je 2002. postigla 149 autogolova u jednoj utakmici u znak prosvjeda na kontroverznu sučevu odluku u utakmici prije, koja im je odnijela naslov prvaka.
9. Riječ ‘football’ (noga-lopta) nije nastala zato što se lopta udara nogom nego zato što su engleski seljaci igru igrali na nogama, a ne kao plemstvo svoje sportove, na konjima.
10. Prva nogometna utakmica prenošena na televiziji bila je ona između prve i rezervne momčadi Arsenala 1937. godine.

11. Finac Jari Litmanen igrao je za reprezentaciju u četiri različita desetljeća – debitirao je 1989., a karijeru završio 2010.
12. Najveći nogometni stadion na svijetu je Rungrado May Day – nalazi se u Sjevernoj Koreji i ima kapacitet od 150.000 gledatelja.
13. U trenutku pisanja ovog članka najgore nogometne reprezentacije na svijetu su Tonga, Somalija, Gibraltar, Eritreja, Bahami i Anguilla, koje dijele posljednje mjesto na Fifinoj ljestvici.
14. Niželigaški švedski igrač Kenneth Kristensen je 2002. prodan iz Vindbjarta u Floey u zamjenu za svoju težinu u škampima.
15. Bivši rumunjski reprezentativac Adrian Mutu suspendiran je iz reprezentacije nakon što je 2013. objavio montažu izbornika Victora Piturce kao Mr. Beana.