10 pasmina pasa za aktivne ljude

10 pasmina pasa za aktivne ljude

Planinarenje, trčanje ili hodanje prirodom uvijek je zabavnije u društvu.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
2 min
prije 7 god

Ukoliko planirate nabaviti psa koji će vam raditi društvo tijekom vaših aktivnosti u prirodi, morate biti sigurni da kupujete (ili, još bolje, udomljavate) psa koji će uživati u tim aktivnostima. Ovo je 10 pasmina pasa s kojima nećete pogriješiti.

1. Bernski planinski

Uzgojen kao čuvar, gonič stoke i pas za vuču, ovaj dobroćudni div i danas se koristi kao pas spasitelj iz ruševina i lavina. Definitivno nisu psi za sprintanje i cjelodnevnu brzu akciju, ali uživat će u šetnji prirodom, osobito planinama.

2. Vižla

Ovu hiperaktivnu lovačku pasminu odlikuje nevjerojatna količina energije koju jednostavno moraju potrošiti. Zato je vižla idealan odabir za one koji jako puno trče, bicikliraju, plivaju ili se bave bilo kojom aktivnošću koja uključuje mnogo, mnogo kretanja. Samo pripazite na preniske temperature – njihovo krzno nije stvoreno za debele minuse.

3. Dalmatinac

Snažan pas gonič energičan je koliko i vjeran – porijeklom iz Dalmacije, stoljećima (a neki kažu i tisućljećima) je s čovjekom lovio i radio. Danas će biti sretan i ako ga sa sobom povedete u jednu dugu šetnju ili trčanje prirodom.

4. Doberman

Okretan, snažan, brz, energičan, inteligentan, odlike su ove aktivne pasmine. Doberman se i danas koristi kao radni pas, ali je i sjajan obiteljski ljubimac koji će, zajedno s vama, uživati u svim zadaćama i aktivnostima koje pred njega postavite.

5. Jack Russell

Jack Russell terijeri jesu slatki, no i pravi su mali zvrkovi. Da bi bili dobri ljubimci, najmanji psi u našem odabiru negdje moraju ispucati ogromnu količinu energije koju imaju. A vi, njegov aktivni budući vlasnik, ste idealna osoba za to, osobito ako volite trčati.

6. Vajmarski ptičar

Vjerojatno najprepoznatljiviji prema svojoj prekrasno plavkasto-sivoj boji i svijetlim očima, ovaj lovački pas uzgojen je da sa svojim vlasnikom lunja prirodom. Iako vi, vjerojatno, nećete loviti ptice, njemu će biti dovoljno i da za vama (ili oko vas) trči i poneki put se zaleti za bačenom lopticom.

7. Sibirski haski

Možda i najupečatljivija pasmina od svih nabrojanih, ovaj junak sjevernih polja uzgojen je da kroz ekstremno teške uvjete, u debelom minusu, u čoporu vuče sanjke s ljudima i robom. Pa kako onda ne bi uživao u aktivnostima u prirodi zajedno s vama? Samo pripazite na previsoke temperature; u njima neće uživati.

8. Labrador

Iako možda odmah ne pada na pamet kao aktivan pas, labrador je zapravo radni pas, uzgojen da donosi ulovljeni plijen. Izuzetno popularan kao ljubimac, u najboljim će rukama biti kod ljudi koji vole vodene aktivnosti jer on vodu naprosto – obožava.

9. Border Collie

Ako šećete s nekim tko ima border colliea, pazite da ne odete predaleko od grupe jer će vas ovaj nevjerojatno inteligentan pas ‘ovčariti’ – odnosno, pokazati vam da se vratite u grupu. Ovaj pas naučit će apsolutno sve trikove koje želite, pratit će vas na trčanje, plivanje, hodanje, planinarenje… I u tome neizmjerno uživati.

10. Aljaški malamut

Kao i haski, malamut je uzgojen kao vučni pas. Mnogo snage i energije treba negdje i utrošiti pa, ako imate iskustva i strpljenja za odgojiti ovog tvrdoglavog diva, možete računati na njegovu podršku i društvo u dugim i napornim aktivnostima.

Na kraju, ne zaboravite – vašim ljubimcima aktivnost nije samo uživanje već i potreba – psi s ‘neispucanim’ viškom energije mogu postati destruktivni i agresivni. Stoga, dobro razmislite kad nabavljate psa jer pas nije igračka već odgovornost i dio obitelji.