Kako pripremiti kožu za ljeto?

Kako pripremiti kožu za ljeto?

Izbjegnite negativne posljedice.
Vedrana Sunko
Vedrana Sunko
1 min
prije 3 god

S toplijim danima i povećanjem fizičke aktivnosti na otvorenom dolazi i do intenzivnijeg izlaganja kože suncu. Blijedu kožu koja ‘sunce nije vidjela’ često i duže od pola godine potrebno je pripremiti na ovaj svojevrstan šok. Na taj ćemo način izbjeći brojne negativne posljedice.

Najbolja priprema za sunce postiže se pravilnom prehranom. Jaja su prepuna vitamina A, B, D koji regeneriraju i hrane kožu. Uz omega-3 i omega-6 masne kiseline, prijatelj preplanulog tena je i vitamin B6 koji se nalazi u žumancu jajeta. Mrkva je prepuna beta-karotena, a kada se on pretvori u vitamin A koža dobiva potrebnu zaštitu.

Ljetne namirnice koje koža voli su definitivno lubenica i breskva. Osim što tijelu daju tekućinu, itekako potrebnu ako ste fizički aktivni, bogate su vitaminom A. Lubenica sadrži i vitamine B i B6. Osim u ovim namirnicama, betakaroten se među ostalim nalazi i u zelenom lisnatom povrću, kao što su špinat i blitva. Zatim u dinji, krušci, jabuci, šparogama, avokadu i mangu.

Alternativa je uzimanje tableta s betakarotenom, koje treba početi piti otprilike šest tjedana prije izlaganja suncu. Betakaroten štiti od UV zračenja, ali pospješuje tamnjenje uslijed sunčanja jer je neophodan za stvaranje pigmenta melanina u koži.

Naravno, uz betakaroten i vitamine, koža će vam biti zahvalna ako prije izlaska ne zaboravite nanijeti i kremu za sunčanje. Kreme za zaštitu tijela i lica od sunca tijekom aktivnosti na otvorenom, kako već znamo, trebale bi imati što viši zaštitni faktor. Na taj će način zaštita od ultraljubičastog zračenja biti kvalitetnija. Zaštitni faktor (SPF) kreme za sunčanje označava koliko se puta dulje možemo izlagati suncu bez pojave crvenila u odnosu na vrijeme bez ikakve zaštite. To znači da, ako se kod neke osobe crvenilo javlja nakon 10 minuta, s preparatom sa zaštitnim faktorom 15, crvenilo će se pojaviti nakon 150 minuta boravka na suncu. Ako preparat ima veći zaštitni faktor, vrijeme boravka na suncu se produljuje, ali ne proporcionalno.

Ako se priče o zaštitnim faktorima sjetite prekasno, a sunce je već učinilo štetu, pomoći mogu kreme i gelovi koji se koriste nakon sunčanja.  Hidratantna mlijeka nakon sunčanja vlaže kožu i čine je mekšom, umirujući je nakon izlaganja suncu. A tu su i prirodni lijekovi. Jedan od najboljih takvih za suncem porumenjelu kožu je aloe vera. Ljekoviti gel nalazi se u mesnatim listovima ove biljke koju danas mnogi uzgajaju na svojim terasama i u vrtovima. Uz ljekovitu aloe veru veliki prijatelj ljetne kože je i kokosovo ulje koje, osim što umiruje upale i njeguje kožu, omogućuje i brže tamnjenje.

I na kraju, dobro će vam doći i sportska kapa s obodom, tzv. šilterica.