Tuširanje hladnom vodom: Ugledajte se na Jamesa Bonda, stare Grke, Fince…

Tuširanje hladnom vodom: Ugledajte se na Jamesa Bonda, stare Grke, Fince…

Zoran Stupar
Zoran Stupar
2 min
prije 1 god

Što to pojačava imunitet, libido, daje sjaj koži, razbuđuje više od kave? Neka tableta ili čarobni napitak? Zlatna ribica? Novac?

Ma kakvi. Odgovor je – tuširanje u hladnoj vodi!

Sjećate li se šokantnih sekundi prilikom tuširanja na javnim plažama po Jadranu? I ‘brrrrrrr, uhhhhh’ zvukova koje ste ispuštali? Unatoč vrućem ljetu, većina kupača zazire od tuširanja na plaži zbog mrzle vode koja šokira cijelo tijelo i duh.

U serijalu od tri članka ćemo opisati zašto je tuširanje u hladnoj vodi izuzetno zdravo.  Autor ovog teksta je takvo tuširanje trajno uveo u svoju dnevnu rutinu.

Od starih Grka do Jamesa Bonda

Bond, James Bond. Tuš, hladan tuš. Svako tuširanje ovaj akcijski junak počeo bi s toplom, a nastavio hladnom vodom i tako se tuširao zadnjih par minuta. Ian Fleming je u stripovima i filmovima time dočarao moć tog junaka te ostatku svijeta predstavio staru škotsku tradiciju zvanu ‘škotsko tuširanje’. No nisu Škoti i Bond jedini prakticirali hladne tuševe. Ljudi su stoljećima prakticirali tuširanje u hladnoj vodi, a tuširanje u toploj vodi često je bio luksuz.

Stari Grci su imali razvijene sustave grijanja u javnim kupaonama, ali su i dalje koristili hladnu vodu za tuširanje. Za Spartance, topla voda je bila samo za slabašne i nije bila muževna. Kad bi se tuširali (otprilike jednom godišnje), koristili bi samo hladnu vodu, smatrajući da ona probuđuje i jača tijelo. Finska tradicija iz prvog stoljeća zove se ‘avantouinti’ – plivanje u ledenoj vodi. Zimi bi Finci iz saune uskakali u ledena jezera. Tradicija je očuvana i do danas.

Mnoge kulture su primjenjivale hladne kupke tijekom vjerskih običaja i ceremonija. Običaj nekih sjevernoameričkih plemena bio je skakanje u hrpe snijega ili mrzle rijeke nakon sjedenja u vrućim indijanskim vigvamima. Stari Rusi skakali su u mrzle rijeke i tako čistili duh i jačali zdravlje, no bez saune (umjesto toga vjerojatno je pala neka ‘žestica’). Stajanje ispod ledenog vodopada čisti duh prema japanskom ritualu ‘misogi’.

Iz Europe se proširilo u SAD

Njemački poljoprivrednik Vincenz Priessnitz je začetnik hidroterapije. Njome je liječio sve, od slomljenih kostiju pa do erektilne disfunkcije. Svoj je dom pretvorio u sanatorij koji su posjećivali gosti iz cijelog svijeta u nadi da će ih hladna voda izliječiti. Klijenti su bili i vojvode i prinčevi i grofovi. Hidroterapija se proširila po cijeloj Europi, nedugo nakon toga i po SAD-u, gdje su je mnoge poznate ličnosti prakticirale. Charles Darwin, kronično boležljiv tip, bio je njen veliki zagovornik. Prva klinika hidroterapije u SAD-u je otvorena je 1843., a do kraja 19. stoljeća diljem zemlje je djelovalo  preko 200 hidroterapijskih sanatorija. Najpoznatiji je ‘Battle Creek’ sanatorij, kojeg je osnovao izumitelj kukuruznih pahuljica Harvey Kellogg.

Popularnost im pada krajem 20. stoljeća uslijed jačanja moderne medicine koja simptome liječi tabletama i farmacijom. Tradicionalna medicina je postala ‘šarlatanska’ i pala u zaborav. Unatoč tome, liječnici su i dalje koristili hidroterapiju za liječenje bolova u mišićima i lomove kostiju. Vrhunski sportaši i danas koriste ledene kupke za ubrzanje oporavka poslije treninga i ozljeda.