7 razloga zašto se svakodnevno tuširati hladnom vodom

7 razloga zašto se svakodnevno tuširati hladnom vodom

Dobrobiti tuširanja hladnom vodom su znanstveno dokazane.
Zoran Stupar
Zoran Stupar
2 min
prije 1 god

Dobrobiti tuširanja hladnom vodom su znanstveno dokazane. Studije, članke i iskustva lako je pronaći pomoću Google tražilice. Ned Brophy-Williams, australski sportski znanstvenik, objavio je nekoliko studija o terapiji hladnom vodom i otkrio da uranjanje u kupku hladne vode preusmjerava krvotok prema unutrašnjosti te pojačava protok povrata venske krvi u srce što čisti krv, umanjuje upale i nateknuća.

Katherine Hepburn, Kobe Bryant, LeBron James i mnoge druge poznate ličnosti hvale i koriste hladne tuševe svakodnevno. A zašto? Ovo je sedam glavnih razloga.

1. Poboljšava cirkulaciju

Dobra cirkulacija krvi je nužna za zdravlje srca. Cirkulacija ubrzava proces oporavka nakon intenzivnog rada ili treninga. Mijenjanje tople i hladne vode pri tuširanju jednostavna je tehnika za poboljšanje cirkulacije. Hladna voda usmjerava krv u organe, da im održi toplinu, a topla ima obratni učinak i tjera krv na površinu tj. prema koži.

2. Pomaže kod depresije

Mnogi velikani iz povijesti su se borili s depresijom. Pisac, filozof, povjesničar, prirodnjak Henry David Thoreau radio je to tako da se često kupao u mrzlom jezeru Walden. Studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta Virginia je pokazala da kratki hladni tuševi mogu stimulirati lučenje endorfina i noradrenalina te poslati električne impulse u mozak koji postižu antidepresivni učinak.

3. Održava zdravlje kose i kože

Vruća voda je štetna za kožu i kosu jer ih isušuje. Ako želite izbjeći svrbež, psorijazu i hrapavost kože, snizite temperaturu vode pri tuširanju. Vaša koža će biti sjajnija i zdravija, a hladna voda će zatvoriti pore na koži te je zategnuti.

4. Jača imunitet

Prema studiji Instituta za trombozu u Engleskoj iz 1993., svakodnevno tuširanje u hladnoj vodi stvara više leukocita, bijelih krvnih zrnaca, koje nam pomažu u borbi protiv mikroorganizama, nego kod osoba koje se tuširaju u toploj vodi. Kao odgovor na hladnoću, tijelo proizvodi više topline i pojačava stvaranje bijelih krvnih zrnca i tako jača imunitet.

5. Pojačava lučenje testosterona

U istom istraživanju iz 1993. Instituta za trombozu dokazano je da tuširanje u hladnoj vodi pojačava lučenje hormona testosterona kod muškaraca. Time se i povećava libido, no i općenito razine energije i snage.

6. Poboljšava plodnost

Vaši testisi su s razlogom izvan tijela tj. vise. Pregrijavanjem testisa dolazi do pada proizvodnje spermija. Prema istraživanju još iz 1950. godine, muškarci koji su se tri tjedna svaki drugi dan kupali u toploj vodi 30 minuta su bili neplodni idućih šest mjeseci. A nedavno je i Sveučilište California u San Franciscu napravilo slično istraživanje. Muškarci su svakodnevno bili izloženi uvjetima poput saune (vrućim kupkama i sl.) u trajanju od 30 minuta. Nakon jednog tjedna od prestanka tih vrućih seansi, izmjeren je porast broja spermija za 491% i poboljšana pokretljivost. Dakle, topla kupka je dosta učinkovita kontracepcija, a hladna poboljšava plodnost.

7. Pojačava energiju i osjećaj dobrobiti

Nakon svakog tuširanja hladnom vodom, odlazim iz kupaone prepun snage i energije. Srce lupa jače, sva pospanost nestane, a ista ta energija i snaga traje barem nekoliko sati nakon tuširanja. Hladan tuš ima jači učinak od energetskih pića, a bez aspartama i sličnih otrovnih supstanci. Unatoč inicijalnom stresu za tijelo i um, nedugo nakon tuširanja ćete imati više energije i bolju fokusiranost za ‘napadanje’ vaših dnevnih zadataka. Takav ‘poguranac’ može biti vaš zalet za dan koji će poboljšati produktivnost, razveseliti vas i napraviti zavidno energetsko ‘polje’ oko vas.